Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej

budyń z kaszy jaglanej z migdałami i wiórkami kokosa

Kasza jaglana to królowa wszystkich kasz. Jest szalenie zdrowa, pożywna i bezglutenowa. Działa odkwaszająco, podnosi odporność, wzmacnia włosy i paznokcie. Do tego pozytywnie działa na skórę, a dzięki zawartości krzemionki – dba o naszą urodę. Jest też bardzo wszechstronna. Nie wiem czy wiecie, ale z jaglanki można wyczarować nieziemsko dobre desery. Moim numerem jeden jest budyń czekoladowy. Smakuje obłędnie, bo jest przyjemnie słodki. Do tego jest małokaloryczny, więc można się nim zajadać bez zbędnych wyrzutów sumienia. W przygotowaniu też jest prosty i szybki. Na drugie śniadanie lub deser będzie jak znalazł.

Składniki:

– 1/4 suchej kaszy jaglanej

– 5 świeżych daktyli (mogą być suszone, ale trzeba je wcześniej namoczyć)

– mocno dojrzały banan

– 1 łyżka kakao

– 1/2 szklanki mleka

– garść orzechów lub ulubione owoce

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy pod bieżącą wodą tak, aby pozbyć się goryczki. W rondelku zagotowujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej kaszę. Gotujemy aż wchłonie cały płyn – około 15 minut. Do ugotowanej kaszy dodajemy daktyle, banana, kakao i mleko. Całość bardzo dokładnie blendujemy na gładką masę. Przelewamy do salaterek. Dekorujemy orzechami lub ulubionymi owocami. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.